ANTARA MENANG PILIHNRAYA DAN UNDI POPULAR.

Dalam PRU13 Pakatan Rakyat dikatakan mendapat undi popular, tetapi hanya mendapat 89 kerusi Parlimen. Sedangkan Barisan Nasional yang mendapat undi kurang daripada yang diperolehi Pakatan Rakyat mendapat 133 kerusi dan berjaya menubuhkan kerajaan. Isu ini tidak pernah timbul di dalam 12 kali pilihnraya terdahulu, ketika BN mendapat undi popular. Sam ada dahulu atau sekarang, system yang digunkan system yang digunakan adalah sama. Ia berdasarkan kepada undi terbanyak di satu-satu kawasan pilihanraya sebagaimana yang diamalkan oleh sesetengah negara seperti United Kingdom dan bukan berdasarkan perwakilan parti-parti yang bertanding, sebagaimana yang diamalkan oleh beberapa negara lain. Mengapa persoalan sistem ini ditimbulkan sekarang dan tidak ditimbulkan di masa-masa yang lalu?

Jawapannya mudah. Dahulu tidak ada alas an untuk membangkitkan persoalan ini kerana pembangkang bukan sahaja tidak mendapat kerusi yang banyak di Parlimen, tetapi juga tidak mendapat undi popular dalam pilihanraya.

Mengapa sekarang baru disedari bahawa sistem sekarng begitu bnyak kelemahan dan ketidakadilan? Sejauh  mana pula sistem perwakilan yang dapat memberi keadilan? Sistem terakhir ini akan menempatkan perwakilan dalam parlimen bagi mewakili parti yang bertanding dan tidak mewakili rakyat secara langsung di kawasan di mana seseorang wakil parti bertanding. Adalah sukar untuk rakyat membuat aduan kepada parti daripada membuat aduan kepada wakil yang dipilihnya di sesuatu kawasan, jika sekiranya ia mempunyai masalah untuk diselesaikan. Sistem ini pun tidak terlepas dari kelemahan. Jika ada sistem ketiga sekalipun, ia tidak akan terlepas daripada memiliki kelemahan dan kekurangan sebagaimana system pertama dan ke dua.

Satu perkara yang dilihat begitu tidak adil ialah jumlah penundi di sesuatu kawasan, berbanding dengan kawasan yang lain yang kelihatan sangat tidak seimbang. Antara pengundi Putrajaya dan Bukit Bintang, begitu jauh perbezaan jumlah pengundi antara kedua-dua kawasan itu. Begitu juga antara banyak kawasan-kawasan bandar dan luar bandar. Mungkin persempadanan kawasan pilihanraya boleh diperbaiki supaya keadilan dapat dipastikan. Namun, jika persempadanan itu dilakukan berdasarkan kedudukan kawasan yang sedia ada, kemungkinan akan berlaku ketidakadilan yang lebih ketara.

Untuk diseimbangkan dengan Putrajaya, kawsan Bukit Bintang boleh dibahagikan kepada 5:1. yang kebanyakan penduduknya terdiri daripada orang-orang Cina. Ini akan menyebabkan majority anggota di Parlimen akan terdiri daaripada majoriti orang-orang Cina. Adilkah posisi sedemikian, pada hal penduduk dari kaum Cina hanya sekitar 23% sahaja. Justeru penyusunan kawasan piliharaya yang adil harus mengambil kira perwakilan daripada kaum Melayu/Bumiputra yang mencapai 67% sekarng ini. Jika persempadanan semula itu turut mengambil kira hakikat ini, tentulah lebih adil jika sebenarnya keadilan yang dicari.

Jika posisi kaum tidak diambil kira dan biar sahaja kaum Cina menguasai parlimen, dan Perdana Menteri juga daripada kaum mereka, asalkan mereka dapat memerintah dengan adil dan dapat membawa kemajuan kepada 67% kaum Bumiputra yang ketinggalan. Bolehkah andaian itu diterima oleh orang-orang Melayu dan keadilan yang diharapkan itu pasti akan dilaksanakan oleh pemerintah dan perdana menteri dari kaum Cina? Barangkali orang Melayu yang serupa CEO AirAsia x sahaja yang boleh menerima keadaan ini dan kaum Cina yang menjadi perdana Menteri dan yang menguasai Parlimen terdiri daripada orang seperti Profesor E Koo Key Kim sahaja. Dalam keadaan seperti itu sahaja maa pertimbangan kaum tidak lagi releven. Adanya orang Cina seperti Lim Kit Siang, Lim Guan Eang, Tony Pua dan lain-lain, tidak mungkin persoalan kaum boleh diabaikan begitu sahaja.

Sementara kita berusaha mencari system alternatif yang adil dan yang benar-benar dapat menegakkan keadilan, kita telah mengguna pakai sistem yang sedia ada yang tidak pernah dipersoalkan perlaksanaanya sejak 12 kali pilihanraya yang lalu. Walaupun system ini perlu ditambahbaik atau diubah sama sekali, iaperlu dilakukan secara bertamadun dan tidak seharusnya bertindak barbaric bagi mendapatkan keadilan. Perubahan secara Arab Spring hanya akan membawa kacaubilau dan keganasan. Mereka yang mahu meniru ala Arab Spring itu hanya mereka yang kecewa yang sentiasa berpikiran, “Jika aku tak dapat berkuasa, biar Negara ini hancur lebur dan dikuasai semula oleh penjajah.”

Advertisements

One response to “ANTARA MENANG PILIHNRAYA DAN UNDI POPULAR.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s